بیماری

بیماری گال چیست؟

بیماری گال چیست؟

بیماری گال یک بیماری پوستی است که توسط کنه گال به نام Sarcoptes scabiei ایجاد می‌شود که یک گونه کنه میکروسکوپی هشت پا است. زمانی که حشره‌ی ماده‌ی بالغ به پوست انسان راه پیدا می‌کنند، تونل‌های بسیار ریزی در زیر پوست دست و عمدتاً در نواحی دست و مچ دست، ایجاد می‌کند. حشره‌ی ماده در این تونل‌ها، تخم‌ ریزی می‌کند و سپس خودش می‌میرد. به زودی این تخم‌ها به حشرات جدیدی تبدیل می‌شوند و ظرف مدت زمان کوتاهی، این حشرات نیز آماده‌ی تولید مثل خواهند بود. کمتر از دو هفته طول می‌کشد که یک لارو بیرون آمده از تخم به حشره‌ی بالغ تبدیل شود و این حشره تا 6 هفته طول عمر دارد. زمانی که لارو‌ها از تخم بیرون می‌آیند، به سطح پوست می‌روند و در سطح پوست پراکنده شده و به نواحی دیگری از بدن می‌روند و یا ممکن است به بدن شخص دیگری که تماس فیزیکی نزدیک با بیمار دارد، منتقل شوند.

 ممکن است چند هفته از زمان حمله‌ی حشره به بیمار بگذرد تا اولین نشانه‌های خارش پوستی بروز کنند. زمانی که خارش پوستی شروع شود، بسیار شدید می‌شود تا جایی که شخص شبانه روز پوست خود را می‌خاراند و ممکن است از پوست، خون بیاید.گال یک بیماری مسری است و می‌تواند به راحتی از طریق تماس فیزیکی نزدیک، استفاده از لباس مشترک یا استفاده از رختخواب مشترک منتقل شود. اگرچه خارش آن می‌تواند آزاردهنده باشد؛ اما معمولاً به خوبی درمان می‌شود و می‌توان با استفاده از تکنیک‌هایی، کنه‌ها را از بین برد. درمان اغلب شامل داروهایی است که کنه‌ها و تخم‌های آنها را از بین می‌برند. از آنجایی که جرب بسیار مسری است، پزشکان معمولاً درمان را برای افرادی که به طور مکرر با فرد مبتلا به گال در تماس هستند توصیه می‌کنند.

عامل بیماری گال

حشره‌ی ای که موجب بیماری گال می‌شود، انگل‌ ریزی است که اندازه آن از سر سوزن نیز کوچک‌تر است. این حشرات معمولاً از طریق تماس مستقیم با پوست بدن شخص بیمار، به شخص سالم سرایت می‌کنند و در موارد نادری نیز حشره از تماس با لباس یا جای خواب شخص بیمار سرایت می‌کند. حیوانات ناقل این بیماری نیستند. افراد مبتلا به گال به طور متوسط در حدود 10 حشره‌ی بالغ گال روی سطح پوست خود دارند و برخی از افراد نیز تعداد بیشتری حشره‌ی بالغ روی پوست خود دارند. کثیف بودن موجب ابتلا به بیماری گال نمی‌شود. در موارد نادری ممکن است نوع خاصی از حشره‌ی گال به افرادی با سیستم ایمنی ضعیف مانند افراد مریض یا مسن حمله کند. در این موارد، تعداد حشرات بالغ روی سطح پوست بیمار بسیار زیاد است و بیماری به شدت مسری است.

علائم بیماری گال

پس از قرار گرفتن در معرض انگل این بیماری، ممکن است علائم گال تا 6 هفته پس از بروز بیماری به طول انجامد. این علائم معمولاً در افرادی که قبلاً نیز به این بیماری مبتلا شده‌اند، سریع‌تر بروز پیدا می‌کند. علائم گال شامل لکه‌های پوستی و خارش شدید است که شب‌ها شدت می‌یابد. به دلیل خارش شدید لکه های پوستی ، خاراندن مداوم آنها ممکن است منجر به ایجاد زخم و عفونت در آن ناحیه گردد. در این صورت تجویز آنتی بیوتیک‌ها مورد نیاز خواهد بود. علائم گال در کودکان با سن بالاتر و بزرگسالان، معمولاً در مچ دست‌ها، آرنج، زیر بغل، نوک پستان، آلت تناسلی، کمر، باسن و میان انگشتان پدیدار می‌شود. در نوزادان، افراد مسن یا دچار ضعف در سیستم ایمنی این نشانه‌ها ممکن است در سر، صورت، گردن، دست‌ها و کف پاها نیز دیده شود. راش‌های پوستی شامل گزش، ورم یا برجستگی کوچک، زیر پوست است. گاهی رد سوراخ‌های کنه نیز بر روی پوست قابل رؤیت است که به شکل خطوط بی رنگ کوچک دیده می‌شوند.

 است که اغلب توسط باکتری استاف (استافیلوکوک) یا گاهی توسط باکتری استرپتوکوک ایجاد می‌شود. در موارد نادر، معمولاً در افرادی که دارای نقص ایمنی هستند، عفونت‌های باکتریایی می‌توانند باعث عوارض جدی مانند مواردزیر شوند:

  • بیماری مزمن کلیه
  • سپتی سمی (عفونت باکتریایی جریان خون)
  • بیماری قلبی
  • همچنین خارش مداوم ناشی از جرب ممکن است منجر به بی‌خوابی شود.

درمان بیماری گال

درمان بیماری گال عمدتاً تجویز دارو به منظور از بین بردن انگل این بیماری را شامل می‌شود. در این روش از پماد، کرم و لوسیون‌هایی که مستقیماً بر روی پوست مالیده می‌شوند و حتی داروهای خوراکی استفاده خواهد شد. پزشک معالج معمولاً استفاده از دارو را در شب‌ها، زمانی که انگل بیشتر فعال است توصیه می‌کند. از جمله داروهایی که ممکن است در درمان بیماری گال به کار روند عبارتند از:

  • کرم پرمترین 5 درصد
  • لوسیون 10 درصد لیندان
  • کرم 10 درصد کروتامیتون ( جز انتخاب های خوب و برتر نیست )

علاوه بر این داروها، پزشک شما ممکن است داروهایی نیز برای کنترل علائم آزاردهنده گال تجویز کند. این داروها عبارتند از:

  • آنتی هیستامین‌ها مانند دیفن هیدرامین ،هیدروکسی زین ،کلرفنیر امین برای کمک به کنترل خارش.
  • آنتی بیوتیک‌ها برای کشتن هر گونه عفونت که نتیجه خراشیده شدن پوست در اثر خارش‌های مداوم هستند.
  • کرم‌های استروئیدی که برای از بین بردن سوزش و خارش تجویز می‌شوند.
  • -قرص آیورمکتین برای درمان گال می‌تواند مفید باشد.

زمانی که تصمیم داشته باشیم به صورت دسته جمعی بیمارها را درمان کنیم انتخاب خوب ما این دارو است. حتماً از استفاده از این قرص به صورت خودسرانه پرهیز کنید.

مدت درمان بیماری گال

کنه‌های گال می‌توانند حداکثر تا دو ماه بر روی پوست شما زندگی کنند. با این حال، هنگامی‌که از بدن شما خارج می‌شوند، معمولاً طی سه تا چهار روز می‌میرند. بعد از درمان بیماری گال، می‌توانید انتظار داشته باشید که خارش و سوزش ناشی از بثورات تا چندین هفته پس از شروع درمان ادامه پیدا کند. به این دلیل که تخم‌ها و مواد زائد کنه هنوز در پوست شما هستند، حتی اگر کنه‌ها مرده باشند. همچنین تا زمانی که لایه جدیدی بر روی پوست شما شکل بگیرد ممکن است هنوز جوش و تحریک پوستی را تجربه کنید.

مدت درمان بیماری گال

پیشگیری از گال

برای پیشگیری از ابتلای مجدد به گال و یا گسترش آن و اطمینان از این که تمامی حشرات گال به طور کامل از بین رفته‌اند، اقدامات زیر را انجام دهید:

  • تمامی لباس‌ها، حوله‌ها و ملحفه‌های خود را بشویید یا خشک‌شویی کنید.
  • در هنگام شست‌وشو از آب داغ و صابون و یا گرمای بسیار زیاد (در خشک‌شویی) استفاده کنید.
  • مواردی که نمی‌توانید شست‌وشو دهید را در یک پلاستیک کاملاً بسته شده قرار دهید و بگذارید که برای چند هفته بماند تا حشرات موجود در آن از بین بروند و بمیرند.
  • در روزی که درمان شما شروع می‌شود، تمام خانه (از جمله فرش و موکت و مبل و تمامی اثاثیه خانه) را جارو بکشید و سپس کیسه‌ی جاروبرقی را به طور کامل بشویید و تمیز کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *